Samhällen på Orust och Tjörn

– utforska pittoreska fiskesamhällen & mysiga byar på Orust och Tjörn
Hyra boende

Orust

Orust är Sveriges 4:de största ö, och skiftar i landskapet av skog, ängar, berg, klippor samt fina pittoreska fiskesamhällen med flera bilfria öar. Hit tar man sig via broar som förbinder Orust med Tjörn och Uddevalla. Orust har ca 15 000 invånare och på sommaren tredubblas den siffran. 

Läs mer

Tjörn

Tjörn är Sveriges sjunde största ö. Tjörns kommun omfattar ön Tjörn samt mer än 1 500 omkringliggande mindre öar, holmar och skär, varav flertalet är obebodda.
På sommaren ökar befolkningen från 15 000 till 45 000 personer. Du når Tjörn via Tjörnbron i söder, eller Skåpesundsbron i norr.

Läs mer

Konsul

Hälleviksstrand

Hällevikstrand är en ort i Orust Kommun och här kan man tro att tiden har stannat, men ack vad skenet bedrar. Pittoreska Hälleviksstrand är ett gammalt fiskeläga med gamla traditioner, här har man både café, två restauranger, kiosk, båttaxi samt fina badplatser.

Läs mer

Hyra boende

Mollösund

Mollösund är en tätort i Orust Kommun.  Det hör sommaren till att gå bryggsvängen och titta till vad som händer i hamnen för där är det liv och rörelse med folk och båtar.

Läs mer

Gullholmen

Gullholmen är ett av västkustens äldsta fiskelägen. En bilfri sommarö med restauranger, affär, butiker och även härliga bad. Här får man aldrig tråkigt.

Läs mer

Konsul

Nösund

Den gamla bebyggelsen från Nösunds storhetstid är väl bevarad. Nösund är ett härligt litet samhälle som har lite av varje, men framför allt är det en badortsidyll.

Läs mer

Hyra boende

Käringön

Denna ön är en riktig sommaridyll. Med restauranger, butiker och hotell är det en mycket populär semesterö. Ett valben som forslades till ön av en sommargäst står nu vid bryggan som en portal.

Läs mer

Flatön

Dessa tre idylliska öar ligger vid Orusts nordvästra kust. Här paddlar man kajak som bäst. Flatön och Ängön är gröna öar med mycket skog, klippor, små stugor och gårdar, på Flatön finns det också en liten kyrka.

Läs mer

Konsul

Edshultshall

Edshultshall är ett paradis för de som gillar salta hav och vill hitta sig en egen klippa för en dag. Hyr du stuga av oss finns möjligheten att hyra den fräscha bastun som ligger ensam längst ut på klipporna.

Läs mer

Hyra boende

Stocken

Stocken är ett mycket litet kustsamhälle, men liksom övriga fiskelägen karaktäriseras det av en mycket tät och till synes helt oreglerad be-byggelse.

Läs mer

Slussen

Slussen är ett charmigt litet samhälle på nordöstra Orust. Förr var det en ort med flera varv som byggde segelfartyg, idag är det en ort med en hel del bofasta blandat med sommargäster.

Läs mer

Svanesund

Svanesund ligger vid sundet mellan östra sidan av ön och fastlandet. Det är den näst största tätorten på Orust, efter Henån. Här finner du en stor badplats med flera bryggor och hopptorn samt stora gräsytor att vara på.

Läs mer

Konsul

Ellös

Om man söker en plats med vacker natur, närhet till havet och samtidigt vill ha tillgång till bekvämligheter såsom affärer, restauranger, bra badplatser, båtturer och nära golfbanan då är Ellös ett bra alternativ.

Läs mer

Kyrkesund

Kyrkesund bebos idag nästan enbart av sommargäster. Det ligger på ena sidan av Kyrkesundet, på andra sidan ligger Härön dit du kan åka färja från Kyrkesund. På Härön finns restaurang Magasinet där du kan njuta av färsk fisk tillagad med omsorg & kärlek.

Läs mer

Hyra boende

Henån

Henån är Orust centralort, här finns det mesta: småbåtshamn, flera restauranger, lekplats, fiskaffär samt bibliotek m.m.

Läs mer

dyrön

Dyrön

Dyrön är en bilfri ö utanför Tjörn. Dit kan du ta dig med färja från Rönnäng. Ön har två hamnar, den Nordhamnen och Sydhamnen. Här har du både restauranger och aktiviteter. En populär ö för båtgäster.

Läs mer

dyrön

Rönnäng

Rönnäng är en ort på Tjörn. Har finner ni Tjörns Havspensionat som har en trevlig restaurang. Ni har även fina bad och från Rönnängs Brygga pendlar färjor mellan bilfria öar utanför.

Läs mer

Hyra boende

Skärhamn

Skärhamn är öns största ort. Här finns ett kulturhus med bibliotek. Många butiker finns också på orten, de allra flesta har öppet året runt. Här finns matvaruaffär, apotek, systembolag, båttillbehörsaffärer, klädbutiker, elektronikbutik, fisk och skaldjursaffär mm.

Läs mer

Mysiga & fina platser på Tjörn och Orust

Ska ni hyra stuga och semestra på Tjörn och Orust? Då vill vi ger er våra bästa tips på fina platser på Västkusten. Här finner ni mysiga, pittoreska samhällen på öarna Orust och Tjörn. Det finns många fina platser på västkusten som är väl värda att besöka. Ta med familjen eller vännerna på en roadtrip runt öarna och upptäck alla vackra platser. Vill ni ha tips på bra matställen, butiker samt vad man kan göra för aktiviteter på öarna? Då vill vi tipsa er om att klicka på knappen nedan.

Njut av er vistelse på vackra västkusten och besök dessa fina platser. Vi lovar er, ni kommer inte att ångra er!