Samhällen på Orust och Tjörn

– utforska pittoreska fiskesamhällen & mysiga byar på Orust och Tjörn
Hyra boende

Orust

Orust är Sveriges 4:de största ö, och skiftar i landskapet av skog, ängar, berg, klippor samt fina pittoreska fiskesamhällen med flera bilfria öar. Hit tar man sig via broar som förbinder Orust med Tjörn och Uddevalla. Orust har ca 15 000 invånare och på sommaren tredubblas den siffran. 

Tjörn

Tjörn är Sveriges sjunde största ö. Tjörns kommun omfattar ön Tjörn samt mer än 1 500 omkringliggande mindre öar, holmar och skär, varav flertalet är obebodda.
På sommaren ökar befolkningen från 15 000 till 45 000 personer. Du når Tjörn via Tjörnbron i söder, eller Skåpesundsbron i norr.

Konsul

Hälleviksstrand

Hällevikstrand är en ort i Orust Kommun och här kan man tro att tiden har stannat, men ack vad skenet bedrar. Pittoreska Hälleviksstrand är ett gammalt fiskeläga med gamla traditioner, här har man både café, två restauranger, kiosk, båttaxi samt fina badplatser.

Hyra boende

Mollösund

Mollösund är en tätort i Orust Kommun.  Det hör sommaren till att gå bryggsvängen och titta till vad som händer i hamnen för där är det liv och rörelse med folk och båtar.

Gullholmen

Gullholmen är ett av västkustens äldsta fiskelägen. En bilfri sommarö med restauranger, affär, butiker och även härliga bad. Här får man aldrig tråkigt.

Konsul

Nösund

Den gamla bebyggelsen från Nösunds storhetstid är väl bevarad. Nösund är ett härligt litet samhälle som har lite av varje, men framför allt är det en badortsidyll.

Hyra boende

Käringön

Denna ön är en riktig sommaridyll. Med restauranger, butiker och hotell är det en mycket populär semesterö. Ett valben som forslades till ön av en sommargäst står nu vid bryggan som en portal.

Flatön

Dessa tre idylliska öar ligger vid Orusts nordvästra kust. Här paddlar man kajak som bäst. Flatön och Ängön är gröna öar med mycket skog, klippor, små stugor och gårdar, på Flatön finns det också en liten kyrka.

Konsul

Edshultshall

Edshultshall är ett paradis för de som gillar salta hav och vill hitta sig en egen klippa för en dag. Hyr du stuga av oss finns möjligheten att hyra den fräscha bastun som ligger ensam längst ut på klipporna.

Hyra boende

Stocken

Stocken är ett mycket litet kustsamhälle, men liksom övriga fiskelägen karaktäriseras det av en mycket tät och till synes helt oreglerad be-byggelse.

Slussen

Slussen är ett charmigt litet samhälle på nordöstra Orust. Förr var det en ort med flera varv som byggde segelfartyg, idag är det en ort med en hel del bofasta blandat med sommargäster.

Svanesund

Svanesund ligger vid sundet mellan östra sidan av ön och fastlandet. Det är den näst största tätorten på Orust, efter Henån. Här finner du en stor badplats med flera bryggor och hopptorn samt stora gräsytor att vara på.

Konsul

Ellös

Om man söker en plats med vacker natur, närhet till havet och samtidigt vill ha tillgång till bekvämligheter såsom affärer, restauranger, bra badplatser, båtturer och nära golfbanan då är Ellös ett bra alternativ.

Kyrkesund

Kyrkesund bebos idag nästan enbart av sommargäster. Det ligger på ena sidan av Kyrkesundet, på andra sidan ligger Härön dit du kan åka färja från Kyrkesund. På Härön finns restaurang Magasinet där du kan njuta av färsk fisk tillagad med omsorg & kärlek.

Hyra boende

Skärhamn

Skärhamn är öns största ort. Här finns ett kulturhus med bibliotek. Många butiker finns också på orten, de allra flesta har öppet året runt. Här finns matvaruaffär, apotek, systembolag, båttillbehörsaffärer, klädbutiker, elektronikbutik, fisk och skaldjursaffär mm.

Mysiga & fina platser på Tjörn och Orust

Ska ni hyra stuga och semestra på Tjörn och Orust? Då vill vi ger er våra bästa tips på fina platser på Västkusten. Här finner ni mysiga, pittoreska samhällen på öarna Orust och Tjörn. Det finns många fina platser på västkusten som är väl värda att besöka. Ta med familjen eller vännerna på en roadtrip runt öarna och upptäck alla vackra platser. Vill ni ha tips på bra matställen, butiker samt vad man kan göra för aktiviteter på öarna? Då vill vi tipsa er om att klicka på knappen nedan.

Njut av er vistelse på vackra västkusten och besök dessa fina platser. Vi lovar er, ni kommer inte att ångra er!